داروی ترک اعتیاد چیست؟ کدام دارو برای کدام مخدر است؟

داروی ترک اعتیاد

داروی ترک اعتیاد

در مدت زمانی که فرد قصد دارد تا یک ماده مخدر را کنار بگذارد، آثار محرومیت به روش‌های مختلف ذهنی و جسمی به سراغ وی خواهند آمد. پس از مرحله سم زدایی، متخصصان و روان‌درمان گران عموما انواع داروی ترک اعتیاد را معرفی خواهند کرد.

هر کدام از این داورها برای درمان آثار مخرب بعضی از مواد مخدر کاربرد داشته و عموما شامل سه بخش شبه مخدر، ضد مخدر و داروهای درمانی خواهند بود. در این مقاله قصد داریم تا هر سه مدل را بررسی کرده و مزایا معایب هر یک را بیان کنیم. در صورتیکه نیاز به مشاوره رایگان دارید، از دکمه زیر استفاده کنید.

داروهای ترک اعتیاد
    برای شروع تولید فهرست مطالب ، یک هدر اضافه کنید

    داروهای شبه مخدر

    داروی ترک اعتیاد از خانواده شبه مخدر، داروهایی هستند که از خود مواد مخدر (عموما حاوی مورفین) ساخته شده و از آن برای ترک اعتیاد به ماده مخدر اصلی استفاده خواهد شد. مزیت مصرف این مواد، کاهش علائم محرومیت از مخدر اصلی بوده، اما در صورت مصرف بیش از اندازه و بدون نظارت، امکان اعتیاد به آن‌ها نیز وجود دارد. از جمله داروهای شبه مخدر ترک اعتیاد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

    • شربت تریاک
    • متادون
    • ترامادول
    • بوپرنورفین یا همان ب2

    داروی ضد مخدر

    با پیشرفت علم پزشکی، داروی ترک اعتیاد از خانواده ضد مخدر معرفی شد که در حال حاضر، شناخته‌شده ترین آن‌ها، دارویی با نام نالتروکسان است. مصرف این داروی ضد مخدر باعث می‌شود تا تمایل فرد به مصرف مواد مخدر از بین رفته و حتی در صورتیکه مصرف نماید، واکنش‌هایی همانند حالت تهوع، اسهال و … ایجاد شود. با بروز این حالت‌ها، رفته رفته ذهنیت مددجو نسبت به مصرف ماده مخدر تغییر کرده و کار تا جایی پیش خواهد رفت که ساختار ذهنی وی، علیه مصرف ماده مخدر خواهد بود.

    در ادامه، هر یک از انواع داروی ترک اعتیاد را بررسی کرده و کاربرد هر یک را بیان خواهیم کرد.

    شربت تریاک

    یکی از انواع داروهای که در کمپ ترک اعتیاد برای پاکسازی تدریجی استفاده می‌شود، شربت تریاک نام‌داشته که محلولی حاوی مقدار نسبتا بالای مورفین است. مصرف این داروی ترک اعتیاد در رفع اعتیاد به بعضی از مواد مخدر و خصوصا خانواده‌ی مخدرهای افیونی کمک نماید. برای مثال، افرادی که قصد ترک تریاک را داشته باشند، می‌توانند با مراجعه به کمپ‌ها و تحت نظر پزشک و روان درمانگران، دوره ترک را آغاز نمایند.

    داروی ترک اعتیاد شربت تریاک

    رنگ شربت تریاک قرمز مایل به قهوه‌ای بوده و اولین بار توسط شیمیدانی به نام پاراسلسوس (متولد سالزبورگ در اتریش) تولید گردید. در ابتدا از این محلول برای رفع درد و بهبود خواب استفاده می‌شد، اما با گذر زمان، اعتیادآوری آن مشخص شد و رفته رفته مصارف آن در کشورها محدود گردید. با این حال، این ماده هنوز هم بخشی از پروسه‌ی درمان در بعضی موارد خاص قرار داشته و یکی از اصلی‌ترین انواع داروی ترک اعتیاد است.

    عوارض مصرف شربت تریاک

    به دلیل ترکیبات مشابه (اما محدود) شربت تریاک با مورفین، هروئین و متادون، مصرف زیاد این شربت نه تنها باعث اعتیاد شده بلکه مشکلات جانبی را نیز به همراه دارد. از جمله عارضه‌های ناشی از مصرف این شربت، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

    • مشکلات پوستی (خارش، سوزش و قرمز شدن)
    • حالت تهوع و استفراغ
    • یبوست
    • خشکی و تلخی دهان
    • رخوت، بیحالی و سرگیجه

    متادون

    یکی از رایج‌ترین انواع داروی ترک اعتیاد، متادون بوده که همانند مورفین و هروئین عمل کرده و احساس نئشگی را برای مصرف کننده به همراه دارد. یکی از روش‌های درمانی در کمپ‌های ترک اعتیاد نیز تجویز مقدار مشخص متادون برای مددجو است تا آثار محرومیت در وی به حداقل رسیده و بتواند با حداقل بدن درد و خماری، دوره‌ی ترک اعتیاد را کنار بگذارد. از متادون در ترک اکثر مواد مخدر همانند تریاک و ترک شیشه استفاده می‌شود.

    داروی ترک اعتیاد متادون

    شبه مخدر متادون نیز می‌تواند اعتیادآور بوده، به نحوی که در صورت قطع مصرف، آثار محرومیت و نشانه‌های ترک نهایتا در سومین روز ظاهر شده و در پایان هفته‌ی دوم، برطرف خواهند شد. استفاده از این ماده شبه مخدر به عنوان داروی ترک اعتیاد از آن جهت تجویز می‌شود که هم میزان صدمه رسانی آن نسبت به سایر مواد مخدر کمتر بوده و هم قدرت تحمل درد را افزایش می‌دهد.

    عوارض داروی ترک اعتیاد متادون

    مصرف این دارو می‌تواند باعث بروز عوارض زیر در فرد شود:

    • کاهش اشتها و یبوست
    • عرق کردن، سرگیجه
    • عارضه‌هیا پوستی (خارش، کهیر، سرخ شدن)
    • احساس تنگی نفس و مشکلات تنفسی
    • درد در نواحی شکم، قفسه سینه و تپش قلب
    • کبود شدن لب‌ها و انقباض مردمک چشم
    • قطع عادت ماهیانه، مشکلات باروری و مرده‌زایی (در بانوان)

    ترامادول

    یکی دیگر از مسکن‌های نسبتا قوی که خاصیت نئشگی دارد، ترامادول است. این دارو که به شکل قرص، کپسول و آمپول تجویز می‌شود، خود از خانواده‌ی اپیوییدها بوده که نه تنها باعث سرخوشی شده، بلکه بر خلاف داروهای قبلی، باعث افزایش سطح انرژی فرد هم می‌شود. همانطور که در مقاله ترک ترامادول مطرح شد، مصرف این دارو به دلیل افزایش توان جنسی (فقط در دفعات اول) بین جوانان ایرانی رایج شده و متاسفانه بسیاری از کسانیکه به خود ترامادول اعتیاد پیدا کرده‌اند، حتی پیش از آن به سایر مواد مخدر، معتاد نبوده‌اند.

    ترامادول

    ترامادول از جمله داروهای ترک اعتیاد است که به سیستم گوارش فرد، فشار بسیار زیادی وارد کرده و مصرف آن حتما باید تحت نظر پزشک متخصص انجام شود. به دلیل ترکیبات این داروی ترک اعتیاد، مصرف آن حتما باید پس از میل کردن غذا بوده، در غیر این صورت به سرعت باعث بیماری‌های گوارشی از جمله زخم معده خواهد شد. در بعضی از کمپ‌های ترک اعتیاد، از شبه مخدر ترامادول برای ترک اعتیاد مواد مخدر نسبتا قوی همانند شیشه، هروئین و … استفاده می‌شود.

    عوارض مصرف ترامادول

    مصرف ترامادول عموما با علائم زیر همراه خواهد بود:

    • بیرون روی
    • تغییر در خلق و خو (از سرخوشی تا عصبانیت)
    • تغییر حالت چشم (خماری و سرخ شدن)
    • ضعف حافظه‌ی کوتاه مدت
    • اختلالات خواب
    • خارش بدن
    • سرگیجه و مشکلات تمرکز حواسی (خیره شدن)
    • عرق کردن بیش از اندازه

    داروی ترک اعتیاد بوپرنورفین

    افرادی که به تریاک اعتیاد پیدا کرده و قصد دارند تا این مخدر را در منزل کنار بگذارند، عموما سراغ قرص بوپرنورفین یا همان ب2 می‌روند. قرص بوپرنورفین از مشتقات گیاه خشخاش بوده و نوعی مسکن (ضد درد) بسیار قوی است. این دارو اگرچه اعتیادآور است، اما تاثیر آن کمتر از مواد مخدری همانند هروئین بوده و حتی از متادون نیز ضعیف‌تر است. از آنجاییکه سازمان غذا و داروی آمریکا، این دارو را برای درمان اعتیاد تایید کرده است، بسیاری از کمپ‌های ترک اعتیاد نیز از قرص ب2 برای درمان اعتیاد استفاده می‌کنند.

    قرص ترک اعتیاد ب2

    میزان مصرف قرص ب2 باید دقیقا مطابق با تجویز پزشک بوده و نحوه مصرف نیز باید دقیقا طبق دستور پزشک باشد. مصرف بیش از اندازه داروی ترک اعتیاد بوپرنورفین هم ممکن است باعث اعتیاد به خود این ماده شده و هم مشکلات جانبی را برای فرد به همراه داشته باشد. دقت داشته باشید که مصرف این دارو، تنها بخشی از پروسه‌ی درمانی است که در کمپ‌های ترک اعتیاد اجرا شده و استفاده از آن برای ترک در منزل، ممکن است با شکست مواجه شود.

    نالتروکسان

    نالتروکسان از خانواده‌ی ضدمخدرها بوده که با تاثیرگذاری بر گیرنده‌های مغز، احساس لذت مصرف مواد مخدر را از بین برده و حتی باعث می‌شود که احساس بد در فرد شکل بگیرد. بیشترین کاربرد این دارو، رفع اعتیاد به الکل بوده اما از آن برای درمان اعتیاد به سایر مواد مخدر نیز استفاده خواهد شد. نالتروکسان به شکل قرص، آمپول و حتی ایمپلنت ارائه شده که روشی نسبتا جدید است. استفاده همزمان از نالتروکسان و شبه‌مخدرها به هیچ عنوان توصیه نشده و ممکن است مشکلاتی را برای فرد به همراه داشته باشد.

    از داروی ضد مخدر نالتروکسان برای درمان انواع اعتیاد و خصوص برای ترک هروئین استفاده می‌شود. همچنین جالب است بدانید که دوزهای بسیار کم این دارو می‌تواند به افراد چاق کمک کند تا وزن خود را کاهش دهند. البته باید به این نکته دقت داشت که طبیعتا کاهش وزن، روش‌های بهتری داشته و یکی از پیامدهای استفاده از نالتروکسان، کاهش وزن در افراد چاق است.

    داروی ترک اعتیاد نالتروکسان

    عوارض داروی نالتروکسان

    استفاده از داروی ترک اعتیاد نالتروکسان می‌تواند باعث بروز علائم زیر در فرد شود:

    • حالت تهوع
    • سرگیجه و سردرد
    • اضطراب و بی قراری
    • خستگی
    • درد در مفاصل و عضلات (خصوصا گرفتگی شکم)
    • آبریزش بینی
    • مشکلات کبدی

    با بالا رفتن دوز مصرف این داروی ترک اعتیاد، ممکن است مشکلاتی برای کبد فرد به وجود آمده که باید آن را جدی گرفت. در صورت بروز مشکلات کبدی، فرد دچار حالت تهوع و استفراغ مداوم، دردهای شدید در نواحی معده و شکم، تیره شدن ادرار، زرد شدن چشم و پوست شده و بهتر است هرچه سریعتر با پزشک معالج خود صحبت نماید. همچنین مصرف همزمان الکل یا گل با این داروی ترک اعتیاد می‌توان باعث تشدید علائمی همچون سرگیجه و حالت تهوع شود.

    داروی گیاهی دتوکسین

    به گزارش خبرگزاری ایسنا، محققان ایرانی توانسته‌اند داروی ترک اعتیاد گیاهی با نام دتوکسین را ساخته که عوارض جانبی آن بسیار محدود است. این داروی گیاهی در حقیقت یک داروی تقویتی بوده برای کم کردن عوارض ترک اعتیاد بوده که از گیاه تلخه بیان فرآوری شده است. این دارو می‌تواند باعث از بین رفتن علائم ناشی از ترک اعتیاد شده و دوره‌ی ترک اعتیاد در کمپ را بسیار آسان‌تر کند. گفته می‌شود که دتوکسین می‌تواند علائم زیر را در دوران ترک، برطرف یا حداقل کم نماید:

    رفع آثار محرومیت ترامادول
    • اسهال
    • استفراغ
    • رعشه
    • گیچی و منگی
    • عوارض عصبی
    • تشنج

    بهترین داروی ترک اعتیاد

    انتخاب بهترین داروی ترک اعتیاد تنها پس از بررسی و چکاپ کامل مددجو و توسط پزشک متخصص امکان پذیر است. دقت داشته باشید که خوددرمانی نه تنها نمی‌تواند به ترک اعتیاد کمک نماید، بلکه عوارض جانبی آن حتی ممکن است از خود اعتیاد خطرناک‌تر باشد. بسیاری از شبه مخدرها اگرچه به نظر بی خطر می‌رسند، اما هم اعتیادآور بوده و هم امکان اوردوز و حتی مرگ در هنگام مصرف غیراصولی و یا مصرف همزمان با سایر مواد (خصوصا الکل) را به همراه دارند.

    بهترین روش ترک اعتیاد، مراجعه به کمپ اجباری بوده تا تحت نظر پزشک متخصص و همراه با دوره‌های برگذار شده توسط روان درمانگران، یکبار برای همیشه از شر اعتیاد خلاص شد. برای مشاوره رایگان می‌توانید برروی دکمه زیر کلیک نمایید.

    آیا این مطلب را می پسندید؟
    اشتراک گذاری:
    واتساپتوییترفیسبوکپینترستلینکدین
    برچسب ها:

    نظرات

    2 نظر در مورد داروی ترک اعتیاد چیست؟ کدام دارو برای کدام مخدر است؟

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    1. بهترین و موثرترین راه از دیدگاه من ترک با داروهای بسیار موثر ترک، که به علت ادامه درآمد شخص را جایگزین مواد کرده که عوارضی گاه کم وزیاد دارد که البته بیشتر عوارضش کمتر است. ممنون

      4

    2. خیلی عالی بود و خیلی عالی میشه در مورد اینکه متادون به عنوان شبه مخدر رو برای ترک شیشه که محرک هست و هیچ دارو ویا درمان دارویی نگهدارنده نداره رو در مطالب بعدی توضیح بدید 🌹

      10